Pass och identifikationskort

Pass och nationellt id-kort

Du som är svensk medborgare kan ansöka om pass eller nationellt id-kort hos polisen. Du behöver boka tid och personligen komma till passexpeditionen med en giltig id-handling.

 

Ansök om pass och nationellt id-kort

Boka tid på passexpedition

Du behöver boka ditt besök för att ansöka om pass och nationellt id-kort. 

Det är viktigt att du avbokar tiden om du inte kan komma. Du avbokar tiden genom att ange bokningsnummer och e-postadress i tidsbokningen.

Boka/avboka tid för pass och nationellt id-kort

På passexpeditionen

Du behöver ha med dig giltig id-handling till passexpeditionen. Om du saknar giltig id-handling kan du ta med dig någon som intygar din identitet, förutsatt att hen är godkänd intygsgivare. Intygsgivaren behöver visa upp giltig id-handling.

En handläggare tar ett foto på dig samt tar ditt fingeravtryck. Du ska inte ha med ett eget foto.

Du kan välja på vilken passexpedition i Sverige du vill hämta ut ditt pass eller nationella id-kort. Du har ingen möjlighet att ändra ditt val efteråt.

Avgift

  • Pass 350 kronor
  • Nationellt id-kort 400 kronor

Du betalar avgiften på passexpeditonen när du ansöker, helst med betalkort eller kreditkort.

Leveranstid

Efter att din ansökan har blivit godkänd tar det cirka sex arbetsdagar för passet eller det nationella id-kortet att levereras till vald passexpedition. Vi kan inte garantera leveranstiden.

Så går ansökan till – se filmen

I filmen kan du se hur det går till att boka tid för pass eller nationellt id-kort och besöka passexpeditionen.

Boka eller avboka tid för pass och id-kort

Du måste boka tid för att ansöka om pass och nationellt id-kort. Tänk på att vara ute i god tid. Om du behöver ändra eller avboka ditt besök kan du göra det fram till en timme innan bokad tid.

 

Nya bokningsbara tider släpps kontinuerligt. De tider som syns i tidsbokningen är de som finns tillgängliga. Det finns inga fler tider att boka genom att ringa 114 14.

Om du behöver avboka tiden

Det är viktigt att du avbokar din tid om du inte kan komma. Du avbokar genom att gå till tidsbokningen nedan och ange bokningsnummer och e-postadress. Bokningsnummer hittar du i bekräftelsen som du fick när du bokade tiden.

Endast drop-in för att hämta pass och id-kort

Det finns ingen tidsbokning för upphämtning av pass eller id-kort, utan det är drop-in som gäller.